Kurzy fotografovania vedené profesionálnym fotografom | Online kurzy fotenia | Fotografické kurzy pre začiatočníkov aj pokročilých | Fotenie nás baví

Kurzy fotografie pre maklérov, Kurzy zrkadlovky a bezzrkadlovky, Fotenie prírody, architektúry, detí, ...

Online Fotokurzy - profesionálne kurzy fotografovania cez internet

Fotokurzy v malých skupinách a Online Fotokurzy - profesionálne kurzy fotografovania

dron

RECENZIA DJI MINI 3 PRO

profesionálny dron do 249g

MALÝ VEĽKY DRON

Takto by som stručne charakterizoval tento veľmi zaujímavý model. V tejto recenzii nebudem rozoberať technické parametre. Recenzia je zameraná hlavne na moje osobné skúsenosti, ktoré som nadobudol počas testovania. Čo ma zaujalo z pohľadu profesionálneho fotografa, tiež z pohľadu kameramana a zároveň aj bežného užívateľa. Zaujímalo ma, či je označenie PRO naozaj na mieste. Chcem týmto poďakovať spoločnosti smartwear.sk za zapožičanie drona na recenziu.
dron

1. ČO MA NA DRONE ZAUJALO

Dňa 9.12.2022 bol predstavený nový model DJI MINI 3. Čo znamená to, že nie je PRO? Chýbajú predné a zadné senzory, video 4K natočíte “len” 30fps a nájde sa ešte niekoľko rozdielov. Zachovaný je snímač, svetelnosť objektívu a možnosť fotenie a točenia na výšku čo je z môjho pohľadu najzaújimavejšie. Mini 3 je nástupcom Mini 2 čo je dôležitá informácia. Rozdiel v cene cca 100 eur, určite stojí za to si priplatiť a kúpiť Mini 3 a nie Mini 2. Hlavne za možnosť fotenia a točenia na výšku, lepšia svetelnosť objektívu 1.7 vs 2.8 posúva hranice použitia opäť ďalej. Pokiaľ kupujete svoj prvý rodinný dron, odporúčam na začiatok model Mini SE.

Na recenziu som dostal dron spolu s ovládačom DJI RC. Ten ponúka vstavaný 5,5-palcový displej s FHD rozlíšením. Tento ovládač som si rýchlo obľúbil. Držanie je výborné vďaka tomu, že je ovládač vyšší (má displej) a ovládacie prvky sú výborne rozložené. Oceňujem samostatné tlačidlá na snímanie fotografií a rec záznamu. Standardný ovládač túto možnosť neponúka, je potrebné na ovládači najskôr vybrať, či idete fotiť, alebo chcete spustiť záznam videa, čo je určite zdĺhavejšie, hlavne v prípade, ak nemáte čas a rozhoduje každá sekunda. V prípade veľmi slnečného dňa ponúka displej ovládača, DJI RC jas 700 nitov, čo je približne na úrovni môjho ihone XS. V určitých, skôr extrémnych prípadoch je aj tento maximalný jas nedostačujúci. Ovládač ponúka oproti štandardnému ovládaču aj dva užívateľsky programovatelné tlačidlá C1 a C2, ktoré sa nachádzajú na spodnej strane. Tlačidlo C1 som používal na vertikálne snímanie, čo je veľmi zaujímavá možnosť, ku ktorej sa ešte vrátim. Tlačidlo C2 bolo naprogramované na návrat gimbalu do vodorovnej pozície čo je tiež užitočná funkcia. Spustenie aplikácie pod systémom android nie je okamžité, neobmedzovalo ma to pri používaní. Samotný dron je oproti modelom MINI 1,2 a SE väčší, pri zachovaní rovnakej hmotnosti 249g. Pocitovo je batéria v MINI 3 PRO veľmi ľahká, čo ma prekvapilo. Určite odporúčam dokúpiť aspoň jednu náhradnú batériu. MINI 3 PRO nemá dvierka na batériu, batéria tvorí zadnú časť tela. Batéria sa dobre zasúva a veľmi dobre po zacvaknutí drží. Telo je výborne spracované, vrtuľky pri zloženom stave lepšie priliehajú ako na nižších modeloch mini. Nevyhovuje mi tak ako u MINI 1,2 a SE, systém vkladania micro SD karty, mal som často problém kartu vybrať, tak ako aj zasunúť. Dron má výrazne väčšie vrtuľky a pocitovo je najtichší (bez marenia) z modelov MINI 1 a 2 ktoré som mal dostupné počas testu. Stabilita vo vetre je výrazne lepšia ako u modelu MINI 1 a menej výrazne oproti modelu MINI 2. Signalizačné diódy na ramenách sú veľmi dobre viditeľné pokiaľ lietate podvečer.

dron

2. POHĽAD PROFESIONÁLNEHO FOTOGRAFA

MINI 3 PRO ponúka snímanie do RAW formátu, čo je pre mňa veľmi dôležité. Nie menej dôležité je to, že objektív s ohniskom 24mm (ktoré je podľa mňa optimálne) ponúka vysokú svetelnosť F1.7, čo je už výnimočné. Aj iné profesionálne drony ponúkajú svetelnosť väčšinou „len“ F2.8. Vysokú svetelnosť oceníte hlavne pri slabom osvetlení. Snímanie s MINI 1 si vyžadovalo veľmi veľa svetla, s MINI 3 PRO som sa posunul tam kde to nebolo doteraz možné. V galérii si môžete pozrieť ukážky fotografií snímaných v noci a počas modrej hodinky. Výsledné fotografie (výstup) ma veľmi milo prekvapili. S fotoaparátom je možné fotografovať aj do rozlíšenia 48 megapixelov. Pokiaľ je dostatok svetla, môžete využiť toto vysoké rozlíšenie, v prípade nedostatku svetla odporúčam použiť základné rozlíšenie 12 megapixelov, ktoré ponúka ostrejší obraz a viac detailov. Možnosť snímania na výšku posúva možnosti fotografovania na vyššiu úroveň. Veľmi rýchlo som si obľúbil túto, zatiaľ výnimočne dostupnú možnosť fotografovania a otvorili sa mi nové možnosti fotografovania. Pri nočných záberoch v manuálnom režime fotografovania neodporúčam fotografovať dlhším časom ako 1 sekunda a zároveň odporúčam nastaviť ISO na maximálnu hodnotu 1000. Odporúčam robiť vždy viac expozícii pri dlhom expozičnom čase. Dynamický rozsah snímača samozrejme nedosahuje rozsah môjho fotoaparátu Sony A7r3, ktorý používam, napriek tomu je vynikajúci v porovnaní hlavne s MINI 1 a 2. Je tam výrazný pokrok aj vďaka väčšiemu snímaču 1/1,3 pri rovnakom základnom rozlíšeni fotoaparátu. MINI 3 PRO je použiteľný aj na profi fotografovanie z výšky a to aj pri zníženej intenzite svetla a v protisvetle. Pri fotografovaní panorám sa zábery môžu ukladať aj do RAW formátu, čo som využil a následne som ich poskladal a vyvolal v programe ADOBE LIGHTROOM CLASSIC. Týmto spôsobom som dostal z panorám maximum, aj keď výsledná panoráma, ktorú poskladala aplikácia drona nie je zlá. Ako majiteľ MINI 1 som často dron nechal doma, lebo pravé v náročnejších svetelných podmienkach bol výsledok pre mňa nepoužiteľný, MINI 3 PRO všetko zmenil.
dron

3. POHĽAD PROFESIONÁLNEHO KAMERAMANA

Tento dron vďaka svojim parametrom dokáže uspokojiť aj profesionálneho kameramana, výraznejšie ako profesionálneho fotografa. Ponúka video s rozlíšením 4K 60fps, maximálny bitrate až 150 Mbps, profil D-CINELIKE (10 bitové farby). Kvalita videa sa vyrovná aj iným základným profesionálnym dronom, ktorých cenovka môže byť aj viac ako dvojnásobná, tak ako veľkosť a váha. Je už len na samotnom užívateľovy do akej miery dokáže využiť potenciál MINI 3 PRO.  Pre tvorcov videa odporúčam dokúpiť set ND filtrov, nakoľko clona v objektíve je pevná. Pridaním predných a zadných senzorov s dvojitým videním, pilot získava skvelú pomôcku pri lietaní a zároveň vyššiu bezpečnosť. Pokiaľ chcete dostať z videa maximum, je potrebné točiť 4K 30p (D-CINELIKE). Dynamický rozsah snímača je vynikajúci, tam kde má MINI 1 a 2 ma už „prepal“, zo záznamu MINI 3 PRO sa dá ešte vytiahnuť kresba. Tak ako aj snímanie v protisvetle už nie je problém. Vďaka vysokej svetelnosti objektívu je možné nastaviť nižšie iso, dron ponúka dokonca duálne iso. Tento dron určite odporúčam svadobným kameramanom a každému, kto vie využiť jeho potenciál a hľadá čo najkompaktnejšie a najľahšie riešenie bez kompromisov. V teréne ma zaujímala odolnosť voči vetru. Oproti MINI 1 je stabilita výrazne lepšia a povedal by som, že aj oproti MINI 2, aj keď nie už tak výrazne. Dron je aj dostatočne rýchly. Pribudla aj funkcia sledovania objektu ActiveTrack, ktorú som podrobnejšie netestoval nakoľko zatiaľ nemám pre ňu využitie. Možnosť snímania videa na výšku otvára nové možnosti pre tvorcov video obsahu. Prenos signálu a reakcie na ovládač sú výborné. Strata signálu, bežne aj po 100m ako u MINI 1, už nie je zásadný problém. Pokiaľ nevyužijete parametre MINI 3 PRO, odporúčam MINI 2, ako zlatú strednú cestu. Pokiaľ plánujete investovať čo najmenej, model MINI SE (MINI 1) bude skvelá voľba na začiatok.
dron

4. ZHRNUTIE

Je MINI 3 PRO naozaj PRO? Moja odpoveď na základe doterajších skúseností je určite áno. Cenovka MINI 3 PRO sa približuje, alebo je podobná ako u modeloch AIR 2 a AIR 2S, ku ktorým má tento dron veľmi blízko. Záleží na preferenciách, na základe toho je potrebné si vybrať najvhodnejšie riešenie. Drony značky DJI vrelo odporúčam tak ako aj predajcu smartwear.sk, môj ďalší dron bude v dohľadnom čase práve DJI MINI 3 PRO. Až príliš som si zvykol na kompaktné telo a nízku váhu, pri cestovaní som to často náležite ocenil.

Prajem všetkým bezpečný let a dobré svetlo

Marek